Skocz do zawartości

Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościBogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Dodano:
Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole

Zgodnie z tradycją powinno być ich 12. Symbolizują  dostatek,  powodzenie, szczęście i zdrowie.

I rzeczywiście – przygotowane z darów ziemi: kapusty, grochu, buraków, maku, miodu są cennym źródłem witamin, mikroelementów i probiotyków. Warto więc pomyśleć o tym, aby potrawy wigilijne trafiały na stół nie tylko tego jednego, wyjątkowego wieczoru.

Zacznijmy od barszczu. Według wierzeń ludowych czerwone buraki miały przynosić urodę i długowieczność. Nie bez powodu! Warzywa te są doskonałym źródłem kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, miedzi, fluoru i cynku. Wspomagają odporność, zapobiegają procesom starzenia i obniżają ciśnienie krwi. Barszcz czerwony ma właściwości odkwaszające organizm, usprawniające procesy trawienne i poprawiające samopoczucie.

Ryba to symbol Jezusa Chrystusa. W tradycji chrześcijańskiej oznacza płodność i odradzanie się do życia. Podstawę stołu wigilijnego od wieków stanowią karp oraz śledzie (zawierają w sobie ogromne ilości kwasów omega-3 oraz witaminę D). Wysoka zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma działanie prozdrowotne (poprawiają odporność, regulują ciśnienie i obniżają poziom cholesterolu). W karpiu jest mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, wapnia,  witamin z grupy B, potasu, fosforu, sodu i żelaza.

Kapusta od wieków symbolizowała trwałość sił życiowych, a dziś zupełnie niezasłużenie uważana jest za warzywo małowartościowe  i ciężkostarwne. Tak naprawdę jest niskokaloryczna.  Zawiera mnóstwo witaminy C, witaminy z grupy B, A, E, K i rutynę. Najzdrowszą postacią jest kapusta kiszona. Posiada znacznie więcej witaminy C niż surowa. Zawiera dużo wapnia, potasu, kwas mlekowy. Działa jak naturalny antybiotyk. Reguluje pracę układu trawiennego, oczyszcza przewód pokarmowy, sprzyja namnażaniu się potrzebnych bakterii jelitowych.

Groch i leśne grzyby miały przynosić dostatek i chronić przed chorobami. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie odkryto już lata temu. Groch, oprócz dużej ilości błonnika i białka, zawiera fosfor, cynk i żelazo. Jest bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 i K. Grzyby dostarczają organizmowi mikroelementów, witaminę D i aminokwasy.

W niektórych regionach Polski na wigilijnych stolach pojawia się kutia – słodka potrawa z maku, rodzynków, migdałów, orzechów i miodu. Taki zestaw to prawdziwa skarbnica zdrowia. Mak zawiera dużo błonnika, mikroelementów, wapnia, witaminy C, żelaza, miedzi, manganu, cynku i fosforu. Migdały i orzechy to źródło cynku, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 3, witaminy E (antyoksydant świetnie wpływający na skórę).

Na zakończenie wieczerzy wszyscy chętnie sięgają po kompot z suszu (jabłek, śliwek, gruszek, fig, czy rodzynków). Jabłka są symbolem pokoju, miłości i zdrowia. Gruszki – długowieczności, a śliwki odpędzają złe moce. Suszone figi i rodzynki są symbolem oczyszczenia i obfitości. I jest w tym wiele z prawdy. Taki kompot zwiera mnóstwo dobrze rozpuszczalnego błonnika, witamin i składników antyoksydacyjnych. Reguluje trawienie, oczyszcza, zmniejsza apetyt.

Na koniec herbatka i spacer. Wigilijny wieczór przed nami. Pełen blasku, ciepła, serdeczności. Stół jest miejscem, które jednoczy. W ciszy, zadumie, refleksji. Kiedyś – zgodnie z wierzeniami – mogła przy nim zasiąść tylko parzysta liczba osób. 12 potraw zgodnie z tradycją chrześcijańską symbolizowało dwunastu apostołów, a w wierzeniach ludowych – dwanaście miesięcy roku. Obowiązywała zasada, że na stołach musiało koniecznie znaleźć się coś z lasu, pola, sadu. Warto pamiętać, że to co przez wieki kultywowali nasi przodkowie, nie jest przypadkowe. - Podczas wigilii warto sięgnąć po każdą potrawę, ale nie przesadzajmy z objadaniem się. Wszystkiego po trochu, w małych porcjach, a kiedy poczujemy się nazbyt syci dla poprawy trawienia warto zrobić napar z mięty, owocu kolendry, czy kminku. Co jeszcze jest ważne? Oczywiście spacer po kolacji. Szybciej spalimy kalorie. Pamiętajmy, wigilia to tylko początek świątecznego biesiadowania - doradza Bożena Janicka, prezes PPOZ. 

Bogactwo 12 tradycyjnych potraw. Zdrowie na wigilijnym stole
Czytaj więcej na temat:lekarze rodzinni, wigilia,
Weź udział w dyskusji
0/1000
0/28
KOMENTOWAĆ MOGĄ TYLKO OSOBY ZALOGOWANE
Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.
Komentarze nie na temat są usuwane.
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole