Jak prawidłowo rozmrażać warzywa i owoce? Wskazówki
Materiał promocyjny

Sezon na Twoje ulubione owoce i warzywa dobiega końca i już teraz wiesz, że będzie Ci ich brakowało do następnego roku? Proces mrożenia warzyw oraz owoców to idealne rozwiązanie, aby można się było nimi cieszyć przez cały rok, nawet gdy świeże nie są dostępne na sklepowych półkach. Co więcej, jest to prosty na przedłużenie ich świeżości i walorów smakowych. Warto jednak wiedzieć, jak umiejętnie rozmrozić owoce oraz warzywa sezonowe, aby nie straciły swoich witamin i składników odżywczych. Podpowiadamy, jakie są skuteczne metody na rozmrażanie warzyw i owoców w domu.
Czy wszystkie mrożone owoce wymagają rozmrożenia przed zjedzeniem?
Jeżeli ktoś uważa, że rozmrażanie owoców przed spożyciem jest konieczne, nie ma nic bardziej mylnego. Szczególnie mrożone owoce, wyjęte z zamrażarki, doskonale będą nadawać się do bezpośredniego spożycia lub dodania do ulubionego koktajlu czy deseru. Świetnie sprawdzą się do tego jagody, jak i maliny. Również owoce, które chcemy przeznaczyć do pieczenia ciasta, nie wymagają wcześniejszego rozmrożenia. Podobnie w przypadku mrożonych owoców, z których chcemy ugotować kompot — wyjęte z zamrażarki mogą zostać wrzucone prosto do wrzącej wody.
Mrożone warzywa — czy zawsze trzeba je rozmrażać?
Podobnie jak z owocami na kompot, jeżeli nasze mrożone warzywa chcemy ugotować, możemy je bezpośrednio wrzucić do gorącej wody lub ugotować na parze. Aby nie utraciły swojego smaku, powinny zostać zjedzone zaraz po skończeniu gotowania. Ponadto popularne mieszanki warzywne, które stanowią idealny dodatek do obiadu, nie muszą być poddane rozmrożeniu. Takie warzywne mrożonki można bez problemu upiec w piekarniku lub przygotować na patelni. Szczególną uwagę należy jednak zwracać na warzywa, które mają w sobie dużo wody — jeśli chcemy je wykorzystać do pieczenia lub do gotowania dania, dobrze jest odsączyć nadmiar wody, jaki się z nich wytrąci.
Jak odpowiednio rozmrozić warzywa i owoce? Kilka porad
Umiejętne rozmrażanie owoców i warzyw jest ważne z kilku powodów. Najistotniejszym z nich jest zachowanie w nich jak największej ilości składników odżywczych oraz witamin. Ważne też, aby zachowały swój smak, wygląd oraz konsystencję. Dlatego tak duże znaczenie ma to, w jaki sposób rozmrażać owoce i warzywa.
Należy pamiętać, że warzywa i owoce nie powinny być długo rozmrażane w temperaturze pokojowej. Ciepłe środowisku sprzyja namnażaniu się szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów, jak również utracie witamin.
Nie należy rozmrażać warzyw i owoców w gorącej lub wrzącej wodzie. Można zamrożone warzywa lub zamrożone owoce rozmrozić przy pomocy wody, ale letniej lub zimnej. Trzeba wziąć jednak pod uwagę, że może to wpłynąć niekorzystnie na ich wygląd czy konsystencję.
Jeśli Twój piekarnik lub mikrofalówka mają specjalny program do rozmrażania, umieszczając w nich owoce i warzywa szybko można je rozmrozić. Cały proces nie jest szkodliwy i pozwala zachować smak, witaminy oraz inne składniki odżywcze, jakie zawierają te produkty.
Najbezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie warzyw oraz owoców jest włożenie ich do lodówki. W niskiej temperaturze, jaka panuje w lodówce, rozwój drobnoustrojów jest ograniczony, tak więc proces rozmrażania owoców i warzyw jest nieszkodliwy. Rozmrażanie w lodówce co prawda może zająć więcej czasu niż wykorzystanie do tego np. mikrofali, ale sprawi, że owoce czy warzywa będą pełne wartości odżywczych, smaku, jędrności. Wygląd rozmrożonych produktów i konsystencja również nie ulegnie pogorszeniu.
Warto mieć na uwadze, że mrożone warzywa czy owoce nie powinny być wyciągane z zamrażarki zbyt długo przed ich spożyciem lub wykorzystaniem. Nie powinno się ich także rozmrażać do samego końca.
Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku mięsa, rozmrożone owoce i warzywa nie powinny być ponownie zamrażane.
Mrożenie warzyw i owoców w domu — krok po kroku
Przy procesie mrożenia, ważne jest kierowanie się kilkoma prostymi regułami, aby żywność, którą chcemy zamrozić, nie straciła swoich właściwości. Jeśli zależy Ci na tym, aby samodzielnie przygotować owoce i warzywa do zamrożenia, warto poznać kilka wskazówek, które pozwolą przedłużyć termin przydatności tych produktów.
Mrożenie powinno następować dość szybko po zbiorze lub zakupie produktów. Im dłuższy czas upłynie, tym więcej stracą minerałów. Wybieraj tylko dobre owoce czy warzywa — te, które są nadpsute lub widoczna jest na nich pleśń, nie powinny być spożywane, ponieważ mogą powodować problemy zdrowotne. Dlatego też, gdy planujesz mrożenie, nie powinno się ich zbyt długo przechowywać w temperaturze pokojowej — dobrym rozwiązaniem będzie schować je do lodówki, zanim je zamrozimy.
Nie zamrażaj mokrych produktów, ponieważ doprowadzi to do powstania na nich dodatkowej warstwy lodu. Zanim je zamrozimy, dobrze będzie przepłukać je zimną wodą i dokładnie osuszyć.
Małe owoce, takie jak jeżyny czy wcześniej wspomniane jagody lub maliny powinny być mrożone w całości. Większe lepiej pokroić na kawałki. Należy także usunąć pestki zawarte w owocach. Ponadto warzywa i owoce, przed procesem mrożenia, nie powinny być poddawane obróbce termicznej.
Mrożone owoce i warzywa
W obecnych czasach dostęp do owoców i warzyw sezonowych jest praktycznie nieograniczony nawet przez cały rok. A to za sprawą takiego rozwiązania jak mrożonki dostępne niemal w każdym sklepie. Jest to wygodna opcja dla każdego, ponieważ dostarcza nie tylko produkty pełne witamin, wartości odżywczych i smaku, ale też pozwala w łatwy sposób na przygotowanie z ich użyciem pełnowartościowych posiłków lub deserów.
Mrożone owoce, takie jak maliny, truskawki czy jagody będą świetnym dodatkiem do ciasta lub orzeźwiającego smoothie. Do przygotowania kompotu wykorzystać można mrożone wiśnie, porzeczki, śliwki czy jabłka. Każdy obiad powinien składać się z wartościowego białka, węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów oraz porcji świeżych warzyw. Gdy zabraknie naszych ulubionych warzyw sezonowych, jak np. fasolka szparagowa czy bób, w sklepie czy na targu, do przygotowania zdrowego i pysznego dania idealnie nadadzą się mrożone warzywa, które po prawidłowym rozmrożeniu będą nadal pełne smaku oraz składników odżywczych, na których nam zależy.
Różnorodność dostępnych mrożonek na rynku jest ogromna i z pewnością każdy będzie mógł wybrać coś dla siebie. Warto jednak pamiętać, że mrożone owoce i warzywa powinny być przechowywane w zamrażarce, a raz poddane procesowi rozmrażania, nie powinny być ponownie mrożone.
Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!
Komentarze nie na temat są usuwane.