Skocz do zawartości

Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!

LM.plForum

Forum

Retusz, edycja zdjęć
Dodawanie odpowiedzi (HTML został wyłączony)
zaczynaj na tej stronie
Cześć Aga :) Chcesz brać się za ślubniaki? Po pierwsze to trzeba odpowiednio oświetlić i naświetlić zdjęcie na początek. Prezentowana scena jest robiona w ostrym słońcu które jest za plecami modeli, natomiast ich buzie najpradopodobniej doświetla lampa błyskowa lub blenda (sądząc po minach modeli, że cóś im daje po oczach). Druga sprawa to obróbka cyfrowa, wygląda to na obróbkę w Adobe Lightroomie, nie wiem czy obrabiane całkowicie manualnie, możliwe że autor skorzystał z tzw "preseta" (czyli gotowego filtra -których można nabyć setki za darmo i i odpłatnie w necie). Ów rąbek tajemnicy, o uchylenie prosisz trudno opisać w kilku zdaniach to efekt poświęcenia kupy czasu na naukę, pracę, poszukiwań i eksperymentowania, jak sądzę po tym zdjęciu, zawodowego fotografa. Jest w necie kilka stron z poradnikami o fotografii, musisz szukać, eksperymentować. Pozdrawiam
autor: pawelllll dodano: 31.07.2015 7:55 odsłon: 11322 Zgłoś do usunięcia
Odpowiedzi
...jak masz jakieś pytania to się jeszcze odezwij :)
autor: pawelllll dodano: 31.07.2015 8:27 0 0 Zgłoś do usunięcia
Hej dzięki za opowiedz,a jak np robiąc zdjęcia z lampa błyskowa by tło nie było czarne... Bo wiadomo na weselu użyje lampy i pierwsze postacie będą oswietlone a tło czarne, chodzi mi o to by tło było takie jak bym robił bez lampy, mam canon 600d nie mam tylu funduszy by kupować niewiadomo co, od czego na początek zacząć? Może dwa obiektywy i lampa błyskowa i chodzić po weselach za darmo pierw? :-)
autor: A123aa dodano: 31.07.2015 10:57 0 0 Zgłoś do usunięcia
... dość mocną lampę potrzebujesz, z obracanym w pionie i poziomie palnikiem. Korzystasz na ile to możliwe z sufitu, ścian w celu odbicia błysku -poczytaj o tym. Po za tym szkło jak najjaśniejsze i raczej względnie szerokie -jeśli do reportażu weselnego.
autor: Gość dodano: 31.07.2015 11:21 0 0 Zgłoś do usunięcia
...nie znam systemu canona... ale lampę to niekoniecznie canonowską musisz kupować -może coś dedykowanego (jakiś nissin, yongnuo?) Obiektywy jasne to już większy wydatek. Rzucanie się na wesela to duże wyzwanie, może najpierw zacząć od małych uroczystości domowych czy chociażby sesji rodzinnych?
autor: Gość dodano: 31.07.2015 11:26 0 0 Zgłoś do usunięcia
No zdjęcia z dziećmi chrzciny itp? Znasz jakaś stronę z porasnikami tutkami z których mogłabym się pouczyć poczytać ?
autor: Kkaarr dodano: 31.07.2015 13:09 0 0 Zgłoś do usunięcia
Podaj kolego jakieś dwa tanie obiektywy jasne do canona z którymi na początek można zacząć przygodę
autor: Gość dodano: 31.07.2015 14:34 0 0 Zgłoś do usunięcia
No jeszcze ciekaw jestem jaki masz budżet i o jakiej klasie sprzętu marzysz ;) Nie bardzo znam aktualny rynek a szczególnie canona. Tanio i jasno to nie za bardzo chodzi w parze. Ale zdaje się że canon wypuścił ostatnio kilka tanich jasnych stałek: 50mm f1.8 i 24mm f2.8. O ile lubisz stałki to myślę, że fajny zestaw ogniskowych na początek dla amatora.
autor: Gość dodano: 31.07.2015 14:47 0 0 Zgłoś do usunięcia
...a co do wyboru ogniskowych (w kontekście tych podanych przeze mnie) możesz sobie sprawdzić czy Ci pasią, ustawiając sobie te ogniskowe na swoim zoomie, który zapewne masz przy aparacie obecnie i popatrzeć sobie na świat ;) Co do 50mm to patrz na nowszą wersję -STM. Ceny tych szkieł naprawdę są małe -właśnie kuknąłem na ceneo
autor: Gość dodano: 31.07.2015 15:16 0 0 Zgłoś do usunięcia
To zdjęcie co podane w pierwszym poście było zrobione najprawdopodobniej z filtrem polaryzacyjnym (głębokie odcienie niebieskiego niebia, kontrast chmur i brak odbłysków na trawie) z blendą (ustawiona po lewo fotografa naprzeciw Pary Młodych) raczej w odcieniu srebrnym - dość dużą by oświetlić całą osobę.
Jeśłi chodzi o obróbkę elektroniczną to ja bym użył do efektu filtra NIK (wtyczki zgodne z formatem PS) Glamour Glow, Jak nic puszczony gradient od lewego górnego rogu.
To wszystko.
autor: jLo dodano: 14.08.2015 15:27 0 0 Zgłoś do usunięcia
dopowiem tylko że NIK ma o wiele ładniejsze rozjaśnianie kadru. Wtyczka Darken/lighten lepiej by rozjaśniła twarze. Na tym zdjęciu rozjaśniono twarze w beznadziejny sposób. Biała otoczka w okół głów - można było zastosować lepsze rozmycie na warstwach, inny gradient... komuś się spieszyło :P
autor: jLo dodano: 14.08.2015 15:30 0 0 Zgłoś do usunięcia
Zajmuje się fotografią amatorsko od 7 lat. Mam Nikona D300 z stałką Sigmy 30mm f/1.4. Czasem mi brakuje ogniskowych ale pod względem ostrości i jakości wykonania obiektywów, polecam tą firmę.
autor: Gość dodano: 21.08.2015 15:10 0 0 Zgłoś do usunięcia
Hej dzięki za opowiedz,a jak np robiąc zdjęcia z lampa błyskowa by tło nie było czarne...

Przede wszystkim trzeba zapomnieć o trybie automatycznym. To jest głównym powodem tego, że tło jest czarne.
Robiąc na automacie z lampą błyskową aparat bierze za priorytet to co chcesz oświetlić lampą i nie liczy się z tłem, czyli światłem zastanym.
autor: ArekAmator dodano: 27.08.2015 14:13 0 0 Zgłoś do usunięcia
Nie robię w aytomacie tylko tv np a i tak tło czarne może iso podbic?
autor: Sdgh dodano: 28.08.2015 23:29 0 0 Zgłoś do usunięcia
Nie robię w aytomacie tylko tv np a i tak tło czarne może iso podbic?

Na priorytecie migawki jeżeli nie masz zdefiniowanej konkretnej czułości tylko automatyczną to może się tak dziać. Jeżeli ustawisz na tyle krótki czas, że brakuje otworu przesłony to aparat ratuje się podbiciem czułości.
autor: Gość dodano: 30.08.2015 20:32 0 0 Zgłoś do usunięcia
W mądrzejszym korpusie wybierasz tryb pomiaru światła BEZ lampy błyskowej.
Lampe przełączasz w tryb manualny i wybierasz by tylko doświetlić scenę.
Choć i tak najlepiej wszystko w tryb manualny ustawić.

Dobre foto i tak najczęściej nie obejdzie się w plenerze bez blendy.
Im więcej źródeł światła tym więcej możliwości modelowania cienia i światła.

Nie polecam żadnych gimpów czy innych wynalozków.
Zwykły lightroom. To nie jest wydatek kilkudziesieciu tyś zł.
Można pobawić się w darmowy RAW Therapy jak ktoś ma nerwy,
ja odpadłem.
Gimp to program do EDYCJI plików rastrowych,
a nie wywoływarka cyfrowa.

iso można podbijać, ale na dużych matrycach. APS-C szumią.
można podnieśc ISO do 400 czasem 800 ale trzeba pamiętać
by ustawić in plus kompensację, lekko prześwietlić. Wtedy mniej szumy widać
- bo szumy wyłażą z cienia :)
autor: wedww dodano: 9.09.2015 12:18 0 0 Zgłoś do usunięcia
gdzie jest to zdjęcie, o którym piszecie?
autor: Gość dodano: 5.01.2016 11:16 0 0 Zgłoś do usunięcia
Najważniejsze jest wykonanie, a dopiero potem obróbka... Z pustego to i Salomon nie naleje...
autor: Gość dodano: 3.01.2017 9:46 0 0 Zgłoś do usunięcia
Picasa sobie całkiem nieźle radzi z retuszem i obróbką :)
autor: Gość dodano: 6.09.2017 15:47 0 0 Zgłoś do usunięcia
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole