Wyjątkowa kawa z ziaren papayo - poznaj jej zalety
Materiał promocyjny

Papayo to odmiana ziaren kawy z północnej części Ameryki Południowej. Swoich miłośników ma jednak na całym świecie. Z czego to wynika?
Skąd pochodzą ziarna papayo?
Papao to szczególna odmiana botaniczna ziaren kawy. Występuje przede wszystkim na terenie Huila - jednym z departamentów Kolumbii. To miejsce, w którym ma idealne warnunki do rozwoju, optymalną temperaturę, nasłonecznienie i wilgotność. Dzięki nim nabiera specyficznego smaku. Drzewa, na których rosną ziarna papayo należą do wyjątkowo mocnych i niezwykle produktywncyh. Rzadko również poddają się chorobom, na które zapadają inne drzewa kawowe, w tym również popularną chorobę Roya. Nazwę swą papayo zawdzięczają podobieństwu kształtu oraz zapachu wiśni do popularnej papai.
Colombia Finca El Rubio Papayo - kawa inna niż wszystkie
Odmiana ziaren stosowanych właśnie do tej kawy została wyselekcjonowana przez doświadczonego plantatora. Po licznych próbach ustalono, jak i w jakich warunkach należy suszyć ziarna, by otrzymać najlepszej jakości produkt. Kawa z papayo jest suszona na słońcu przez 7 do 10 dni w zależności od panujących warunków pogodowych, temperatury powietrza. W efekcie jej wilgotność powinna sięgać 11-12%.
Filiżanka kawy Colombia Finca El Rubio Papayo to połączenie słodko-kwaśnej nuty czarnej porzeczki, kwiatu pomarańczy, zielonej herbaty. Jest niezwykle bogata, a jej smak charakterystyczny. Niewielki stopień palenia sprawia, że kawa sprawia wrażenie lekkiej dla kubków smakowych i szybko się wypłukuje z ust. Niech cię jednak nie zwiedzie orzeźwiający aromat i jasne ziarna. Kawa palona w niewielkim stopniu ma w sobie największą zawartość kofeiny.
Jak podawać kawę na bazie papayo?
To, co najlepsze wydobędziesz z niej, mieląc ziarna tuż przed parzeniem. Dlatego właśnie zaleca się kupować kawę w formie ziarnistej. Jak ją przygotować? To bardzo uniwersalny produkt, doskonale smakuje jako czarny napar z ekspresu ciśnieniowego, przelewowego, ale można ją również parzyć po turecku. Miłośnicy białej kawy potwierdzają, że ten gatunek świetnie komponuje się także podany z mlekiem i cukrem lub miodem.
Wypróbuj kawę z papayo i sprawdź, w jakiej formie smakuje ci najlepiej!
Komentarze nie na temat są usuwane.