Skocz do zawartości

Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!

PILNE

Zbiórki w regionie konińskim. Sprawdź, jak możesz pomóc i gdzie przekazać dary

LM.plWiadomościWino i Tapasy: doskonałe połączenia dla koneserów smaku!

Wino i Tapasy: doskonałe połączenia dla koneserów smaku!

Materiał promocyjny

Dodano:
Wino i Tapasy: doskonałe połączenia dla koneserów smaku!
Materiał promocyjny

Tapasy to typowe dla Hiszpanii przekąski, które mogą mieć formę małych kanapek, albo dań na niewielkich talerzykach. Ich rodzajów jest naprawdę mnóstwo, są podawane na zimno lub ciepło, mogą stanowić rodzaj przystawki, albo można też z kilku różnych tapasów skomponować cały posiłek. Nieodłączną zaś dla nich parą są hiszpańskie wina – w tym materiale podpowiadamy, jak skomponować idealne połączenia.

Oliwki – wymagające połączenie

Hiszpania słynie ze znakomitej jakości oliwek. W przeciwieństwie jednak do Włoch, czy Grecji, gdzie oliwki najczęściej są tylko marynowane, na Półwyspie Iberyjskim bardzo często nadziewa się je różnymi dodatkami (jak anchois, kawałkiem papryki, czy migdałem).

Łączenie oliwek z winami nie jest prostym zadaniem, ale w Hiszpanii na ratunek przychodzi nam sherry. Słoność jaką charakteryzują się takie rodzaje sherry jak fino, czy manzanilla, idealnie pasować będzie do smaku oliwek.

Innym pomysłem, który warto spróbować, jest podanie do oliwek wina musującego. Idealnie gdy będzie to hiszpańska cava, ale jeśli nie jesteśmy przywiązani do pairingu „krajowego”, delikatnie musujące wina frizzante (na przykład z Włoch) też powinny się dobrze spisać.

Jamón ibérico albo chorizo plus Rioja

Kolejnym bardzo popularnym tapasem jest hiszpańska dojrzewająca szynka, jamón i chorizo, czyli mniej lub bardziej pikantne kiełbaski. Jamón bywa podawana po prostu w plasterkach, ale też na małych kanapkach zaś chorizo najczęściej jest zapiekane, albo przesmażane, czasem w winie.

Do obu tych wędlin idealnie pasować będą czerwone wina z regionu Rioja z odmiany tempranillo, ale w swoich mniej beczkowych wersjach. Rozpoznacie je po oznaczeniach na etykietach: Joven, Roble czy Crianza. Będą one wyraźnie owocowe (wiśnie, śliwki), ale też odpowiednio soczyste i kwaskowe, więc złagodzą tłustość wędliny.

Patatas bravas – idealny tapas dla miłośników ziemniaków

Jeśli lubicie ziemniaki, pokochacie patatas bravas. To ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu podawane z gęstym sosem pomidorowym lub majonezowo - czosnkowym aioli.

To kolejne dość tłuste danie, do którego warto spróbować owocowego wina, które ożywi połączenie. Do patatas bravas pasować będą czerwone wina z drugiej najpopularniejszej hiszpańskiego odmiany - garnachy. Są one zwykle lżejsze od tempranillo i mają trochę słodszy charakter, co sprawia, że dobrze skomponują się ze wspomnianym pomidorowym sosem.

Tapasy z owoców morza i białe hiszpańskie wina

Wiele tapasów bazuje na owocach morza. Najpopularniejsze w Hiszpanii są grillowane macki ośmiornicy (często podawane razem z ziemniakami, posypane wędzoną papryką) oraz smażone krewetki z czosnkiem.

Jeśli planujecie zrobić w domu takie tapasy, w sklepie internetowy z winem warto poszukać jakiś hiszpańskich bieli. O ile bowiem Półwysep Iberyjski (słusznie zresztą) kojarzonymi jest bardziej z czerwonymi winami, to znajdziecie tam również bardzo ciekawe wina białe. Do tapasów można wybrać te bazujące na odmianie albariño, albo verdejo. Oba szczepy dają wina owocowe, soczyste i mocno kwaskowe, świetnie pasujące do owoców morza.

Tortilla de patatas – czyli hiszpański omlet

W Polsce omlety są zwykle kojarzone z daniami śniadaniowymi, ale jajeczno - ziemniaczana tortilla de patatas to popularny hiszpański tapas podawany w ciągu całego dnia.

Do tortilla de patatas będą pasować białe hiszpańskie wina, ale trochę mocniej zbudowane od wspomnianej już dwójki (alabriño i verdejo). Niezawodne będzie chardonnay, które również jest spotykane na Półwyspie Iberyjskim. Bardziej lokalnym pomysłem może być odmiana godello, kojarzona głównie z Galicją. Daje ona wina o dobrej strukturze, czasem lekko ziołowe, z zachowaną kwasowością, dobrze pasujące do tortilla de patatas.

Ser Manchego i Cava

Manchego to najpopularniejszy ser w Hiszpanii, powstający w regionie La Mancha z owczego mleka. Jest twardy i dojrzewający. Krojony zwykle w charakterystyczne długie trójkąty stanowi często podawany tapas.

Słoność tego sera oraz pojawiające się w smaku nuty umami sprawiają, że warto go spróbować z cavą. Te hiszpańskie bąbelki powstają metodą klasyczną, a wtórna fermentacja wina na osadzie drożdżowym w butelkach sprzyja wytwarzaniu się orzechowo – chlebowo -tostowych nut, które do Machego pasują wprost idealnie.

„Przekleństwem” hiszpańskich tapasów jest to, że ich rodzajów jest mnóstwo, smakują obłędnie i nie jest się w stanie jednego wieczoru spróbować wszystkich. A dobierając do nich hiszpańskie wino możecie się poczuć w domu dokładnie tak, jakbyście byli w tapas barze gdzieś w Madrycie, Barcelonie, czy Sewilii.

Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole