Skocz do zawartości

Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościWarzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody

Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody

Materiał promocyjny

Dodano:
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Materiał promocyjny

Warzywa liściowe stanowią cenne dla organizmu źródło składników odżywczych. Są doskonałą bazą sałatek i surówek, wybornie komponują się daniami obiadowymi lub stanowią smaczną i niskokaloryczną przekąskę. Jak wygląda uprawa najpopularniejszych warzyw liściowych, jakie są ich rodzaje i do czego można ich użyć? Zapoznaj się z poniższym tekstem, a bez trudu wyhodujesz swoje ulubione sałaty, szpinak czy roszponkę.

Zalety warzyw liściowych

Warzywa liściowe cechują się szybkim tempem wzrostu i prostotą uprawy. Mają małe wymagania temperaturowe, ich wysiew można prowadzić przez niemal cały sezon wegetacyjny aż do późnej jesieni. Warzywa liściowe są niewielkie i rewelacyjnie spisują się przy wykorzystaniu pustych grządek po roślinach lubiących wyższe temperatury. Jest to grupa roślin, która wyróżnia wysoka wartość odżywcza. Są doskonałym źródłem folianów, witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Systematyczne spożywanie warzywnych listków poprawia ogólny stan organizmu, polepsza samopoczucie i wygląd. Warzywa liściowe są produktem uniwersalnym. Znane przede wszystkim jako dodatek kanapek, sałatek czy jako dekoracja gotowych potraw.

https://sklep-nasiona.pl/nasiona-salaty/

Warunki uprawy warzyw liściastych

Warzywa, których część jadalną stanowią liście, można kupić w markecie, osiedlowym sklepie, na targu. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak uprawa we własnym ogrodzie. Nie musimy posiadać hektarów ziemi, śmiało wystarczą nam nawet balkonowe skrzynki. Do kluczowych czynników, wpływających na sukces w uprawie warzyw liściowych należy woda. To od jej dostępności zależy tempo wzrostu, konsystencja i smak listków (przy niedoborze liście robią się skórzaste i gorzkie). Fundamentalne znacznie ma również struktura gleby. Najlepsza jest ziemia dobrze spulchniona, obfitująca w próchnicę i przepuszczalna. Warzywa liściowe, w odpowiednich warunkach mogą być uprawiane przez cały rok. Najlepsze jakościowo są jednak warzywa z przedplonów i polonów.

Najpopularniejsze gatunki warzyw liściowych

Warzywa liściowe pochodzą z różnych rodzin. W naszych ogrodach najczęściej spotykanymi przedstawicielami tej grupy są:

  • Sałata siewna (Lactuca sativa L.) – w wielu odmianach botanicznych. Najbardziej znanymi są sałata masłowa, krucha, rzymska i listkowa. Jako ciekawostkę kulinarną można uprawiać sałatę łodygową. Sałaty są wspaniałą podstawą niskokalorycznych sałatek, dodatkiem do kanapek, elementem dekoracyjnym dań.
  • Szpinak zwyczajny (Spinacia oleracea) – jako jedno z niewielu warzyw liściowych dobrze znosi obróbkę termiczną. Jest bogaty w żelazo i witaminę C. Może być wysiewany na wiosnę lub jako roślina ozima.
  • Szpinak nowozelandzki (Tetragonia tetragonioides) – ten wariant szpinaku jest polecany do uprawy latem, ponieważ rośliny są niewrażliwe na długość dnia.
  • Roszponka (Valerianella olitoria) – drobne, łagodne w smaku rozetki z okrągłymi liśćmi są doskonałe do uprawy w gruncie i pojemniku.
  • Pietruszka naciowa (Petroselinum sativum) – aromatycznej, bogatej w witaminy i minerały naci nie trzeba przedstawiać. Jest to ceniony dodatek do zup, sosów, farszów.
  • Burak liściowy (Beta vulgarus) – warzywo idealne na okres letni, gdyż dobrze znosi upały. Buraki liściowe są smaczną opcją na sałatkę, koktajl czy przyrządzenie letniego chłodniku.

Te i wiele innych warzyw liściowych można z sukcesem uprawiać z nasion. Szeroki wybór odmian pozwala na dopasowanie ich do naszego podniebienia i preferencji wizualnych. Dobry materiał siewny, który możemy zakupić w np.  sklepie wysyłkowym, który oferuje wiele przydatnych akcesoriów do wyhodowania pięknych i zdrowych warzyw.

Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Warzywa liściowe z własnej grządki – sposób na zachowanie zdrowia i urody
Weź udział w dyskusji
0/1000
0/28
KOMENTOWAĆ MOGĄ TYLKO OSOBY ZALOGOWANE
Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.
Komentarze nie na temat są usuwane.
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole