Smacznie na Starówce. Tutti Santi – miejsce absolutnie wyjątkowe na mapie Konina
Materiał promocyjny

W ramach kampanii promocyjnej „Smacznie na Starówce” organizowanej przez Urząd Miejski w Koninie dziś prezentujemy „Tutti Santi”.
Tutti Santi działa w Koninie od lutego 2016 roku i od samego początku zyskało szerokie grono fanów, które mimo upływających lat nie słabnie. Był to jeden z pierwszych lokali pod tym szyldem, które obecnie działają aż w trzynastu miastach Polski, m. in. Poznaniu, Warszawie, czy Gdańsku. W naszym mieście lokal znajduje się przy Bulwarze Nadwarciańskim.
Właściciele Tutti Santi zwrócili się do Mistrza Włoch i Mistrza Europy Valerio Valle, ponieważ od samych podstaw i w każdym szczególe chcieli stworzyć miejsce z pizzą jak w najlepszych lokalach we Włoszech, o których wiedzą lokalni mieszkańcy i gdzie lubią regularnie wracać.
- Dzięki wiedzy i doświadczeniu Valerio, które potwierdzają liczne tytuły na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech, ale też innych krajach, jego pizza nie ma sobie równych, o czym często powtarzają nasi Goście
– tłumaczy Anna Urbaniak, manager Tutti Santi w Koninie. Valerio został też wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (pol. Ambasadora Smaku). Jest to tytuł nadawany wybranym włoskim kucharzom, którzy promują na całym świecie włoskie tradycje kulinarne i produkty.
- Jesteśmy dumni, ponieważ Tutti Santi, to jedyne miejsce w Polsce, w którym można zjeść pizzę według jego autorskiej, mistrzowskiej receptury
– dodaje Anna Urbaniak.
Valerio bierze aktywny udział w szkoleniach pracowników na każdym etapie. Choć pizza jest pozornie bardzo prostym daniem, bo jest to tylko ciasto i kilka dodatków, w rzeczywistości jednak każdy szczegół w trakcie jej przygotowania ma ogromne znaczenie.
- Valerio biorąc udział w wielu Mistrzostwach dla pizzaiolo mógł doświadczyć, jak drobna zmiana w recepturze decydowała o finalnym efekcie i uznaniu jury, dlatego także zwraca na to uwagę podczas swoich szkoleń
– mówi Anna Urbaniak, manager Tutti Santi w Koninie. Co ciekawe, jego uczniowie, którzy na co dzień pracują w Tutti Santi, zostali także docenieni przez wybitne jury i w maju tego roku zdobyli aż trzy główne nagrody w najważniejszych kategoriach na Mistrzostwach Pizzy we Włoszech.
Szkolenia to z jednej strony wielogodzinna część teoretyczna podczas której Valerio omawia wszystkie procesy chemiczne, które zachodzą w czasie dojrzewania ciasta oraz znaczenie poszczególnych składników a potem to już wiele godzin praktyki. Wbrew pozorom pizza naprawdę wymaga cierpliwości, a jej tworzenie to prawdziwa sztuka rzemieślnicza. Kolejnym ważnym etapem szkolenia jest wypiek we włoskim piecu opalanym drewnem, którego temperatura w środku sięga nawet 500 stopni C oraz wykańczanie pizzy świeżymi ziołami i włoskimi dodatkami według przygotowanych przez Mistrza specjalnych receptur.
Czym wyróżnia się pizza Tutti Santi?
- Zwracamy uwagę na każdy szczegół, jak wybór najlepszych włoskich produktów, mistrzowską recepturę, oryginalny piec. Nasz piece opalane drewnem to uwieńczenie włoskiego rzemiosła, tworzone są od lat w rodzinnej włoskiej manufakturze
– odpowiada Anna Urbaniak.
- Kluczowe są także najlepsze włoskie produkty: mąka przygotowana jest dla nas we włoskich młynach, które od blisko 200 lat prowadzone są przez jedną rodzinę, najwyższej jakości włoskie wędliny, dojrzewające sery itd. Nieustająco rozwijamy się i poszukujemy we Włoszech tych najlepszy produktów, które później używamy w naszych kompozycjach. Na to, jak smakuje nasza pizza, wpływa także fakt, że przygotowujemy ją metodą rzemieślniczą, która wymaga dużej cierpliwości i pasji, ale jest tego warte
– dodaje. Przed wykręceniem pizzy, ciasto dojrzewa w precyzyjnie określonych warunkach przez 48 godzin, co sprawia że serwowana pizza jest lekkostrawna i delikatna.
Polacy zwracają coraz większą wagę na to, co pojawia się na ich talerzach. Są ciekawi nowych smaków, choć lubią znane klasyki, coraz chętnie eksperymentują z nowościami.
- Jako pierwsi w Polsce zaserwowaliśmy pizzę z białym sosem, jako ciekawą alternatywę dla popularnego sosu pomidorowego, i są one wymieniane jako jedne z najlepszych. Pizza to też ciekawe danie, bo to, co na nią położymy, ogranicza tylko nasza fantazja. To cudowne, że każdy znajdzie coś dla siebie w naszym menu – i smakosz mięsa, i weganin, czy dziecko, którego kubki smakowe są przyzwyczajone do prostych połączeń
– podkreśla manager Tutti Santi w Koninie.
W Tutti Santi można również zjeść na powietrzu, w ogródku, który znajduje się bezpośrednio na Bulwarze Nadwarciańskim.
- W minione wakacje mieliśmy spory ruch zarówno na sali, ale także właśnie na ogródku. Słyniemy z legendarnej włoskiej pizzy i to ona jest głównym powodem do odwiedzin w Tutti Santi, w słoneczne dni nasz ogródek jest jednak miłym dodatkiem. Według naszych Gości widok na Wartę i piękne otoczenie zabudowy sprawiają, że ogródek Tutti Santi to jedno z najciekawszych miejsc w Koninie. Bardzo nas to cieszy i mamy nadzieję, że pogoda pozwoli nam jeszcze długo z niego korzystać
– odpowiada manager lokalu.
Lockdown dla wszystkich był bardzo trudnym okresem. Restauracje musiały dbać niezmiennie o zadowolenie i komfort klientów, a jednocześnie zapewnić im i swoim pracownikom pełne bezpieczeństwo.
- Bardzo brakowało nam kontaktu z naszymi gośćmi, dlatego każdy ich gest czy miłe słowo przez telefon dodawały nam otuchy. Choć w ograniczonym zakresie, bo tylko na wynos, to mieliśmy sporo zamówień. Od zawsze stosowaliśmy wysokie standardy jakości i higieny, co okazało się najlepszą inwestycją w momencie pandemii, ponieważ nasi gości mieli do nas zaufanie i zamawiając u nas wiedzieli, że mogą czuć się bezpiecznie
– tłumaczy Anna Urbaniak.
Jednocześnie Tutti Santi wykorzystało świetnie czas pandemii i przeprowadziło kompleksową rearanżację lokalu. Nowy wystrój jest wyjątkowy. Zaprojektowany został przez uznane krakowskie studio projektowe i zamienił lokal w niewątpliwie wyjątkowe miejsce w Koninie, które na pewno warto zobaczyć na żywo.
- Zapraszamy całe rodziny, by w pięknym miejscu, w ciekawym wystroju mogli odpocząć i delektować się smakami prawdziwych Włoch
– zachęca Anna Urbaniak.
![]() |
![]() |
Pogoda bywa kapryśna – kliknij teraz i sprawdź prognozę, żeby nie dać się jej przechytrzyć!