Przejedzenie w święta. Co robić, aby przetrwać Boże Narodzenie?
Boże Narodzenie to czas radości, spotkań z bliskimi i... suto zastawionych stołów. Świąteczne przysmaki kuszą swoją wyjątkowością. Niestety, często kończy się to uczuciem ciężkości, bólem brzucha czy niestrawnością.
Pierogi, kapusta z grzybami, sałatka jarzynowa z majonezem, a do tego sernik i makowiec. Ciężkostrawne potrawy królują na świątecznym stole. Nie trzeba z nich rezygnować, ale ważne jest zachowanie umiaru.
– Złotym środkiem jest rozsądek przy jedzeniu – mówi Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia. – Trzeba pamiętać o ruchu i wodzie – dodaje.
Nawet krótka przechadzka na świeżym powietrzu może wspomóc trawienie i poprawić samopoczucie. Kolejnym ważnym elementem jest odpowiednie nawodnienie.
- Jeżeli zdarzy się zjeść ciężkie potrawy, zalecamy tzw. przerwę wodną – podpowiada Bożena Janicka.
Warto także pić ziołowe herbaty, takie jak mięta czy rumianek, które wspomagają trawienie. W przypadku przejedzenia można sięgnąć po tabletki rozkurczowe i przeciwbólowe.
Szukasz pracy? Kilkaset aktualnych ofert znajdziesz w naszym serwisie ogłoszeniowym.