Opakowania gastronomiczne
Materiał promocyjny

W gastronomii niezbędne są wytrzymałe i solidne opakowania, które mają chronić żywność przed uszkodzeniem i zepsuciem. Mogą być wykonane zarówno z tworzyw sztucznych, jak i materiałów ekologicznych. Co to za materiały? Jakie mogą być opakowania gastronomiczne?
Opakowania w gastronomii
Artykuły gastronomiczne mogą być bardzo różne - hurtownia opakowań PAKO oferuje m.in.:
- talerze, tacki, miski, miseczki - plastikowe lub wykonane z surowców ekologicznych, na przykład z papieru,
- kubki i słomki - te pierwsze mogą być wykonane ze styropianu, papieru i plastiku. Słomki z kolei mogą być plastikowe, papierowe lub słomiane,
- sztućce - plastikowe, papierowe lub drewniane,
- pojemniki na żywność - tekturowe, papierowe i plastikowe,
- opakowania cukiernicze - kartony na ciasta, torty lub ciastka, pudełka cukiernicze, tacki, kartoniki na ciastka lub papilotki.
Niektóre z nich artykułów mogą pełnić funkcję nie tylko ochronną, ale także dekoracyjną. Na przykład pojemniki na żywność lub kartony na ciasta mogą funkcjonować jako opakowania na przyjęcia.
Opakowania gastronomiczne
Opakowania używane w gastronomii muszą być solidne i wytrzymałe, aby można było w nich bezpiecznie przechowywać i w razie potrzeby transportować żywność. Dodatkowo muszą być wykonane z lekkich materiałów, aby można było je wygodnie i bezproblemowo przenieść z jednego miejsca na drugie. Bardzo popularne są materiały takie jak papier, plastik lub tektura.
Wybierając opakowania do transportu żywności, trzeba mieć na uwadze to, że podczas transportu żywność może zostać uszkodzona, może nastąpić przeciekanie i mogą wydarzyć się inne niepożądane sytuacje. Aby im zapobiegać, należy wybrać opakowania gastronomiczne wykonane z materiałów wysokiej jakości, solidne i pozwalające bezpiecznie zapakować i przetransportować jedzenie. Jest to szczególnie ważne, ponieważ niektóre produkty mogą zmieniać swoje właściwości pod wpływem takich czynników, jak wysoka temperatura. Opakowania gastronomiczne zatem muszą skutecznie chronić wszelkie przysmaki, aby nie uległy uszkodzeniu, zabrudzeniu lub zepsuciu.
Ekologiczne surowce
Opakowania gastronomiczne mogą być wykonane z materiałów w 100% ekologicznych, na przykład z:
- papieru,
- tektury,
- drewna,
- trzciny cukrowej,
- bambusa,
- liści palmowych.
Opakowania wykorzystywane w branży gastronomicznej, które oferuje hurtownia opakowań PAKO, mogą być również jedno- lub wielorazowe, zależnie od tego, z jakiego surowca zostały wyprodukowane. Opakowania ekologiczne swoją solidnością i wytrzymałością oraz estetycznym wyglądem dorównują opakowaniom wykonanym z bardzo popularnego plastiku. Na pewno osoby dbające o środowisko - i nie tylko one - znajdą coś dla siebie, jeśli chodzi o opakowania!
Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!
Komentarze nie na temat są usuwane.