Od jesiotra do kawioru, czyli coś wykwintnego na święta

Kawior spod Konina. To możliwe. Wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu. W gospodarstwie rybackim Acipol w Gosławicach hoduje się jesiotry, z których jest kawior.
Kawior spod Konina. To możliwe. Wszystko zaczęło się kilkanaście lat temu. W gospodarstwie rybackim Acipol w Gosławicach hoduje się jesiotry, z których jest kawior.
- Podaje się w kryształach, srebrną łyżeczką. Potrzeba do tego całej oprawy – mówi Henryk Mokrzycki, dyrektor produkcji. Kawior spod Konina trafia bowiem do wykwintnych restauracji w Polsce i poza granicami kraju.
A zaczęło się kilkanaście lat temu w jednym z gospodarstw rybackich pod Koninem. Na bazie ciepłej wody z pobliskiej elektrowni rozpoczęła się hodowla jesiotrów, z których pozyskuje się kawior. Specjalizacja się opłaciła. Polscy producenci kawioru zdobywają rynek.
Mamy swój kanał nadawczy. Dołącz i bądź na bieżąco!
Komentarze nie na temat są usuwane.