Naleśniki nie tylko na śniadanie - poznaj ciekawe przepisy na każdą okazję
Materiał promocyjny

Naleśniki jednoznacznie kojarzą się z daniem typowo – a wielu osobom wyłącznie! – śniadaniowym. Istotnie, trudno zaprzeczyć temu, że w Polsce naleśnikami dzień się raczej zaczyna, niż kończy. Nie mówiąc już o tym, że raczej nie serwuje się ich na wystawnych przyjęciach. Ale czy tak musi być? Poznaj przepis na mini pancakes, przepis na francuskie crêpe i inne specjały, które sprawdzą się nie tylko podczas rodzinnego śniadania, ale na każdą okazję!
Mini pancakes – przepis na udane przyjęcie
Pancakes są kultowymi naleśniczkami, które każdy doskonale zna – jeśli nie osobiście, to przynajmniej z amerykańskich filmów. Oryginalny przepis na mini pancakes „nakazuje” serwowanie naleśniczków ułożonych w stos i koniecznie polanych syropem klonowym. Oczywiście to tylko sugestia, bowiem pyszne placuszki możesz zjeść ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. kremem Nutella®, dżemem czy cukrem pudrem.
Nie jest też z góry ustalone, że to propozycja wyłącznie na śniadanie. Pancakes z powodzeniem możesz zaserwować na każdym spotkaniu z rodziną i przyjaciółmi – a w szczególności wówczas, gdy urządzasz imprezę z amerykańskim akcentem! Co bowiem lepiej odda amerykańskiego ducha niż uwielbiane za oceanem małe placuszki? Wystarczy, że zadbasz o gustowną zastawę stołową i odpowiednio udekorujesz placki – wspaniale prezentują się na przykład w towarzystwie świeżych owoców.
Crêpe – naleśniki po francusku
Francuskie potrawy bardzo często kojarzone są z czymś bardzo eleganckim i wykwintnym. Ale czy naleśniki rzeczywiście mogą uchodzić za takie danie? Francuskie crêpe jak najbardziej! Jeśli chodzi o przepis podstawowy, naleśniki te wcale nie różnią się od przepisu, który doskonale znany jest w Polsce. Różnica jest jedynie taka, że ciasto jest rzadsze.
Przykładowy przepis to: 3 jajka, 1 szklanka mleka, pół szklanki wody gazowanej, 50 g masła (roztopionego i wystudzonego), 1 szklanka mąki, szczypta soli. Na rozgrzaną patelnię należy nakładać bardzo cienką warstwę ciasta – im cieńsze naleśniki, tym lepsze i delikatniejsze.
Jak podawać crêpe? Jeżeli chcesz, aby było wytwornie i ze smakiem, możesz podać naleśniki przykładowo z kleksem serka mascarpone bądź ricotta. Do tego wysokiej jakości konfitura i świeże owoce. Iście francuskim akcentem będzie również sos pomarańczowy z dodatkiem likieru pomarańczowego i kandyzowanej skórki. Jego przygotowanie jest banalne. Rozpuść na patelni odrobinę masła, dodaj cukier, następnie sok z pomarańczy, likier i skórki. Duś na wolnym ogniu, aż skórki zmiękną, a sos zgęstnieje. Tak przygotowane danie śmiało możesz zaserwować nawet podczas wykwintnej kolacji!
Naleśnik w formie… koreczków!
Koreczki, bez względu na to, z czego są wykonane, stanowią prawdziwy hit każdej imprezy – od dziecięcych urodzin, po wystawne bankiety i wesela. To świetna przystawka, która pozwala nacieszyć oko (niektóre koreczki są wyjątkowo fantazyjne i niebanalne) i zaspokoić pierwszy głód. Jeśli chcesz zrobić coś słodkiego na szybko, przepisy na koreczki z naleśników to coś, co pokochasz i od tej pory będziesz serwować bezustannie, za każdym razem zaskakując innymi kompozycjami!
Jak przygotować naleśnikowe przystawki? Usmaż cienkie naleśniki wedle jednego z powyższych przepisów. Posmaruj kilka z nich kremem Nutella®, kolejne na przykład owocowym kremem na bazie mascarpone. Zwiń naleśniki i pokrój na mniejsze kawałki – tak, aby powstały kolorowe „ślimaczki”. Nadziej każdy kawałek na wykałaczki do koreczków (możesz kupić ozdobne patyczki) razem z różnymi owocami – całymi malinami, borówkami (najlepiej dużymi), wiśniami i winogronami.
Smacznego!
Komentarze nie na temat są usuwane.