Najistotniejsze mikro i makroelementy w diecie
Materiał promocyjny

Prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu jest uzależnione od makro- i mikroelementów. Są to składniki odżywcze, których potrzebuje każda komórka w naszym ciele. Oczywiście, zapotrzebowanie organizmu na konkretne makro- i mikroelementy jest różne, jednak warto pamiętać o tym, że nawet mikroskładniki, których są śladowe ilości, są istotne dla naszego samopoczucia, a przede wszystkim zdrowia.
Makro- i mikroelementy w organizmie człowieka
Chyba każdy z nas słyszał o „zbilansowanej diecie”. Określenie to, choć najczęściej pojawia się w kontekście osób odchudzających się, dotyczy tak naprawdę nas wszystkich. Dieta zbilansowana to bowiem nic innego, jak plan żywieniowy zaprojektowany tak, by spełniał zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki pokarmowe – nie tylko pod kątem ich rodzaju, ale też proporcji.
Makroelementy to związki, na które zapotrzebowanie organizmu jest większe – dobowo jest to minimum 100 mg. Z kolei mikroelementami nazywamy związki, które występują w organizmie w śladowych ilościach – zapotrzebowanie dzienne to maksymalnie 100 mg.
Makroelementy to między innymi: wapń, chlor, magnez, fosfor, potas i sód.
Z kolei mikroelementami są np.: żelazo, miedź, cynk, mangan, selen, fluor czy jod.
Magnez w produktach spożywczych – dlaczego jest ważny?
Bardzo ważne jest, by zadbać o magnez w produktach spożywczych spożywanych na co dzień. Pierwiastek ten jest bowiem bardzo istotny dla funkcjonowania praktycznie całego organizmu.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć, jakie są objawy niedoborów magnezu, zapoznaj się z artykułami, które znajdują się pod poniższymi linkami:
- https://magnefar.pl/porady-objawy-niedoboru-magnezu-magnefar-pl/;
- https://magnefar.pl/porady-magnez-a-drganie-powiek-przyczyny/
W jakich produktach spożywczych jest najwięcej magnezu?
W jakich produktach spożywczych jest najwięcej magnezu? Tutaj sprawa wygląda o tyle dobrze, że magnez można znaleźć zarówno w produktach odzwierzęcych, jak i roślinnych, więc także wegetarianie i weganie nie powinni mieć problemu z zadbaniem o jego odpowiedni poziom:
- Produkty odzwierzęce: ryby (np. tuńczyk, łosoś, makrela) i owoce morza, wołowina i wieprzowina, sery żółte i twarogowe, mleko;
- Produkty roślinne: ryż brązowy, kasza gryczana i jęczmienna, płatki owsiane i kukurydziane, warzywa (np. marchew, pietruszka, brokuł czy fasola), orzechy i pestki dyni, owoce (banany i pomarańcze).
Więcej informacji na ten temat możesz znaleźć w artykule: https://magnefar.pl/porady-w-czym-jest-magnez/.
W jakich produktach jest magnez – suplementy diety
Zdarza się, że mimo stosowania zróżnicowanej diety poziom magnezu w organizmie jest zbyt niski. Wówczas lekarz może zalecić suplementację magnezu. W jakich produktach jest magnez? Znajdziesz go między innymi w suplementach diety na stronie https://magnefar.pl, takich jak Magnefar B6 SKURCZ. Szczegółowe informacje na temat suplementów diety Magnefar są dostępne w artykule: https://magnefar.pl/porady-magnez-czym-jest-magnefar-pl/.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje na temat stosowania produktu leczniczego bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie przyjmowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Komentarze nie na temat są usuwane.