Na starówce może pachnieć… kapustą. Firma ostrzega mieszkańców

fot. Google Maps
Przerób czarnej rzepy może spowodować, że przez kilka dni mieszkańcy mogą czuć „charakterystyczny zapach warzyw kapustnych” – ostrzega w komunikacie firma Vin-Kon z Konina. Jednocześnie uspokaja, że rzepa nie stanowi zagrożenia dla życia ludzkiego.
Vin-Kon to konińskie przedsiębiorstwo zajmujące się przetwórstwem płodów rolnych w wina, soki i koncentraty owocowo-warzywne. W piątek firma opublikowała komunikatem z ostrzeżeniem dla mieszkańców. Jak zapowiada, od poniedziałku 11 grudnia do piątku 15 grudnia planuje przerób czarnej rzepy.
– Podczas procesu produkcyjnego wydobywa się charakterystyczny zapach warzyw kapustnych, co może budzić niepokój niektórych mieszkańców. Może on utrzymywać się kilka dni po skończonym przerobie – ostrzega Vin-Kon.
Firma swoją siedzibę ma przy ul. Dąbrowskiego, można więc podejrzewać, że najbardziej narażeni na przykre zapachy będą właśnie mieszkańcy starówki. – Czarna rzepa jest warzywem, które nie stanowi zagrożenia dla życia ludzkiego, a wręcz przeciwnie jest składnikiem preparatów farmaceutycznych – dodaje spółka.
Pogoda bywa kapryśna – kliknij teraz i sprawdź prognozę, żeby nie dać się jej przechytrzyć!
Komentarze nie na temat są usuwane.