Mniam, mniam. Spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Dawno w naszym cyklu „Mniam, mniam” nie gotowaliśmy, a tym bardziej nie było jeszcze kuchni włoskiej. Prosta i smaczna. Dlatego w najnowszym odcinku spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Zobaczcie.
Dawno w naszym cyklu „Mniam, mniam” nie gotowaliśmy, a tym bardziej nie było jeszcze kuchni włoskiej. Prosta i smaczna. Dlatego w najnowszym odcinku spaghetti z tuńczykiem w sosie śmietanowym. Zobaczcie.
Spaghetti z tuńczykiem:
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 opakowanie tuńczyka w oleju słonecznikowym
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 100 g pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- sól i pieprz
- masło
- ser parmezan
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować al dente.
- Na rozgrzaną patelnie wlać oliwę z oliwek i dodać łyżkę masła.
- Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smaż do momentu zrumienienia.
- Dodaj odsączonego tuńczyka z puszki na patelnie. Smaż przez ok. 3 - 4 minuty.
- Wlej śmietanę 30% i poczekaj do momentu zagotowania.
- Dodaj serek mascarpone i mieszaj do momentu uzyskania kremowej konsystencji sosu.
- Do smaku dodaj sól i pieprz.
- Wrzuć pomidorki do sosu trzy minuty przed podaniem.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki i serem parmezan. Smacznego!
Komentarze nie na temat są usuwane.