Jesienne warzywa w roli głównej. Najsmaczniejszy festyn w okolicy!


Zupa, kluski i kompot z dyni, a do tego sałatka i placki ziemniaczane. Między innymi takich pyszności można było spróbować podczas Festiwalu Dyni i Pieczonego Ziemniaka w miejscowości Rosocha, gm. Golina.
To była już szósta edycja tej imprezy, ale pierwsza po pandemicznej przerwie.
– W końcu możemy wrócić na nasz ulubiony festiwal – mówi Damian Ciesielski, dyrektor Domu Kultury w Golinie. – Naszym celem jest integracja lokalnej społeczności oraz propagowanie dań z dyni i ziemniaka – dodaje.
Mieszkanki sołectwa Rosocha, druhowie miejscowego OSP oraz pracownicy domu kultury dwoili się i troili, żeby gościom festiwalu wszystko smakowało. Placki ziemniaczane można było zjeść z cukrem, albo ze śmietaną. Była zupa krem z dyni oraz zupa krem z pomidorów i grzanki. Nie zabrakło gulaszu mięsnego z dyniowymi kluskami, zapiekanki dyniowo-makaronowej, ale też chleba z wiejskim smalcem. Były również stoiska trzech Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Golina, które przygotowały jesienne stoły i konkurowały o miano „Najsmaczniejszej potrawy z dyni i ziemniaka”.
Na festiwalu po raz pierwszy pojawiły się stoiska rękodzielnicze i animatorka, która nie pozwalała nudzić się najmłodszym. Było stoisko z pysznymi ciastami, a dochód z ich sprzedaży został przeznaczony na leczenie mieszkańca gminy, który uległ wypadkowi. Na jesiennej scenie natomiast zaprezentowały się golińskie mażoretki, wokaliści szkoły FAMA oraz zespół „Sami Swoi”.
Komentarze nie na temat są usuwane.