Jaką dzienną dawkę cukru można spożywać podczas diety na redukcję?
Materiał promocyjny

Wiele osób rozpoczynających dietę redukcyjną zastanawia się, jaka dzienna dawka cukru jest dla nich dopuszczalna. Nie ulega wątpliwości, że skuteczny jadłospis na redukcję wymaga zrezygnowania z pewnych przyjemności dla podniebienia, jednak należy pamiętać że prawidłowo zbilansowany jadłospis uwzględnia wszystkie składniki żywnościowe.
Cukier na redukcji? Wiele osób zapewne stwierdzi, że to brzmi niedorzecznie. Przecież cukier jest najgorszym wrogiem osób dbających o linię i należy unikać go jak ognia. Cóż, ta kwestia nie jest taka prosta, jak mogłoby się wydawać. Trzeba bowiem wiedzieć, że mówiąc o cukrze, na myśli trzeba mieć nie tylko popularną przyprawę, którą dodajemy do gorących i zimnych napojów, ale także substancje występujące naturalnie w warzywach, owocach i w wielu innych naturalnych produktach.
Cukier kryje się niemal wszędzie
Na wstępie wypada odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie: czym właściwie są cukry? Nazywane też sacharydami, są niczym innym jak po prostu węglowodanami, czyli związkami chemicznymi, w których budowie występują atomy węgla, tlenu i wodoru. Spożywania cukrów nie unikniemy. Co więcej, nie powinniśmy tego robić, bo przecież organizm ludzki czerpie energię przede wszystkim z węglowodanów.
Sytuacja zmienia się, gdy mówimy o cukrze spożywczym, czyli buraczanym lub trzcinowym. Pod tą nazwą kryje się sacharoza – dwucukier składający się z dwóch cząsteczek monocukrów: glukozy i fruktozy. W ostatnich latach coraz więcej mówi się o konieczności ograniczenia cukru w diecie. Tymczasem praktyka pokazuje, że jako składnik występuje w większości produktów przetworzonych. O tym, że cukier można znaleźć w gotowych sosach, marynatach, wyrobach garmażeryjnych, słodkich przekąskach, słodkich napojach, pseudo sokach i wielu innych wie chyba każdy, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest dodawany nawet do pieczywa i wędlin. O ile same węglowodany po prostu muszą występować w żywności i nasz organizm przetwarza je bez większego problemu, to dodatek cukru spożywczego pod dowolną postacią sprawia, że ciało przestaje radzić sobie z tym w sposób optymalny, czego następstwem mogą być liczne schorzenia.
Ile cukru na diecie redukcyjnej?
Jeżeli chodzi o dobowy bilans węglowodanów w jadłospisie redukcyjnym, ten jest ustalany przez dietetyka. Specjalista bierze pod uwagę cały szereg czynników, jak stopień nadwagi lub otyłości czy stan zdrowia osoby odchudzającej się. Inny będzie bilans węglowodanów dla osoby insulinoopornej, a inny dla osoby bez żadnych schorzeń przewlekłych.
A co z cukrem spożywczym? Zalecana przez WHO dobowa dawka cukru wynosi 50 g. Warto jednak pamiętać, że ten składnik nie jest potrzebny ani do szczęścia, ani tym bardziej do życia. Chcąc zgubić zbędne kilogramy, warto całkowicie zrezygnować ze świadomego spożywania cukru.
Słodycze, napoje gazowane i słodkie napoje niegazowane – to główne źródła cukru w diecie
NIe ulega wątpliwości, że nie tylko przekąski, ale także wszelkie słodkie napoje są wrogami zgrabnej sylwetki i dobrego zdrowia. Na szczęście te można łatwo zastąpić. W sklepach można znaleźć smakujące wyśmienicie, a przy tym zdrowe i niezawierające cukru napoje gazowane i napoje niegazowane. Dobrym wyborem są produkty z oferty OSHEE, charakteryzujące się naturalnym składem i zawierające wiele cennych witamin i składników mineralnych.
Grafika: freepik.com
Mamy swój kanał nadawczy. Dołącz i bądź na bieżąco!
Komentarze nie na temat są usuwane.