Skocz do zawartości

Masz ważną informację? Prześlij nam tekst, zdjęcia czy filmy na WhatsApp - 739 008 805. Kliknij tutaj!

LM.plWiadomościJak przechowywać pieczywo, aby było świeże i chrupiące?

Jak przechowywać pieczywo, aby było świeże i chrupiące?

Materiał promocyjny

Dodano:
Jak przechowywać pieczywo, aby było świeże i chrupiące?

O tym, przez jak długi czas pieczywo zachowa swoje walory smakowe, decyduje w dużej mierze sposób jego przechowywania. A chrupiąca kromka chleba, którego zapach roznosi się po całym domu, to dla wielu z nas obowiązkowy posiłek w ciągu dnia. Świeże, aromatyczne wypieki wprost z ulubionej piekarni to niemała pokusa zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Sprawdźmy zatem, jak i w czym najlepiej przechowywać różnego rodzaju pieczywo oraz jaki chlebak Brabantia wybrać do swojej kuchni!

Chleb na zakwasie, pszenny, a może chleb żytni? Każdy świeży i ciepły bochenek jest równie smaczny. Jeśli nie chcemy jednak marnować kupnego lub domowego pieczywa, powinniśmy zadbać o odpowiednie miejsce i warunki do jego przechowywania. Po to, aby nawet po kilku dniach wciąż nadawało się do spożycia, zachowując swoją chrupkość i doskonały smak. Do tego zadania będziemy potrzebować oczywiście pojemnika na chleb! Znajdziemy taki m.in. w ofercie holenderskiego producenta Brabantia.

Który chleb najdłużej zachowuje świeżość?

Na początek kilka słów o różnych rodzajach chleba. Najpopularniejsze i dla wielu najsmaczniejsze pieczywo to naturalnie to jasne, pszenne. Niestety, wyroby z mąki pszennej mają także tendencję do najszybszego wysychania. Znacznie lepiej „sprawują się” natomiast wypieki z mąki ziarnistej, żytniej, jak i te, przygotowane na zakwasie.

Warto wiedzieć, że chleb na zakwasie jest odporniejszy na powstawanie pleśni niż chleb na drożdżach. Tego rodzaju pieczywo może zachować swoją świeżość, miękkości i dobry smak nawet przez kilka dni. I to bez żadnych, specjalnych zabiegów!

Co warto wiedzieć o przechowywaniu chleba?

Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba spożywasz najczęściej, każde pieczywo wymaga podobnych warunków do przechowywania. W ten sposób ochronisz je przed szybkim czerstwieniem oraz rozwojem pleśni. Pieczywo najlepiej przechowywać w miejscach suchych oraz nienarażonych na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Pojemnik na chleb nie powinien znajdować się zatem np.:

  • na parapecie,
  • tuż przy kuchence,
  • blisko zlewozmywaka.

Optymalna temperatura do przechowywania pieczywa to 18-22 stopnie Celsjusza. Pamiętaj także o regularnym myciu chlebaka.

Co z przechowywaniem chleba w lodówce?

Jak to jest w końcu z tą lodówką? Czy przechowywanie w niej chleba to dobry pomysł? A może nie jest to wcale zalecane? Pieczywo, które faktycznie warto przechowywać w lodówce, to przeznaczony do późniejszego zapieczenia chleb tostowy.

W innych przypadkach nie jest to jednak rozwiązanie w 100% doskonałe. Dlaczego? Pieczywo przechowywane w lodówce zachowa wprawdzie na dłużej swoją świeżość, jednak niskie temperatury mogą doprowadzić do utraty jego miękkości i puszystości. Nie zawsze ponadto lodówka stanowi ochronę przed pleśnią. Urządzenia bez technologii „no frost” tworzą warunki o zwiększonej wilgotności powietrza, co jak wiadomo, sprzyja właśnie rozwojowi pleśni.

Rodzaje chlebaków do chleba

W kuchni każdego z nas to właśnie pojemnik na chleb jest podstawowym i klasycznym artykułem służącym przechowywaniu pieczywa. Jaki chlebak wybrać do swojego domu?

Chlebak plastikowy

To artykuł lekki, poręczny, łatwy w czyszczeniu oraz niepodatny na wilgoć. Przykładowo chlebaki Brabantia są dostępne w atrakcyjnych cenach oraz bogatej gamie rozmiarów, kształtów i kolorów. Nierzadko występuje także jako funkcjonalny chlebak z deską do krojenia, dzięki czemu możemy zabrać go ze sobą np. na piknik.

Chlebak ze stali nierdzewnej lub metalu

Chlebak ze stali nierdzewnej lub metalu odznacza się wysoką trwałością, odpornością na odkształcenia, korozję i wilgoć. Jest łatwy w czyszczeniu, jednak ze względu na zdolność do szybszego nagrzewania się, nie powinien znajdować się blisko źródła ciepła.

Stalowy chlebak czarny to świetny wybór do kuchni nowoczesnej. Chlebaki białe będą pasować natomiast do m.in. wnętrz skandynawskich.

Chlebak drewniany

Chlebaki drewniane zachwycają pięknym, naturalnym i szlachetnym wyglądem. Zapobiegają ponadto wysuszaniu się chleba oraz jego pleśnieniu, tworząc optymalne warunki do przechowywania. Takich produktów nie należy myć jednak pod bieżącą wodą, a jedynie przecierać wilgotną ściereczką.

Chlebak bambusowy

Bambus jest naturalnym surowcem o dużej wytrzymałości, odporności na uszkodzenia i odkształcenia. Co więcej, przez cały czas utrzymuje on również odpowiednią temperaturę i wilgotność, zalecane do prawidłowego przechowywania pieczywa.

Przechowywanie chleba – czy tylko w pojemniku na chleb?

Bezpiecznym i rekomendowanym sposobem na przechowywanie pieczywa są także woreczki z lnu. Wykonane z naturalnej, oddychającej oraz higienicznej tkaniny pozwalają zachować pożądane walory smakowe, świeżość oraz chrupkość chleba, a ponadto ochronić go przed pleśnieniem. Zajmują również mniej miejsca niż standardowe chlebaki, dlatego docenimy je w niewielkich kuchniach, w których liczy się każdy centymetr!

Czytaj więcej na temat:dom, pieczywo, zdrowie
Weź udział w dyskusji
0/1000
0/28
KOMENTOWAĆ MOGĄ TYLKO OSOBY ZALOGOWANE
Twój komentarz może zostać przeczytany przez tysiące osób. Wydawca portalu LM.pl spółka LM LOKALNE MEDIA Sp. z o.o. nie bierze odpowiedzialności za jego treść. Komentarze zniesławiające lub mogące naruszać dobra osobiste osób trzecich grożą odpowiedzialnością karną i cywilną. Osoby pokrzywdzone mogą skutecznie dochodzić swoich praw w organach ścigania i w sądach. Zgodnie z ust. 16 Regulaminu Twój komentarz może zostać opublikowany nie tylko na tej stronie, ale również w innych mediach.
Komentarze nie na temat są usuwane.
Potwierdzenie
Proszę zaznaczyć powyższe pole