Guma ksantanowa – jak ją stosować?
Materiał promocyjny

Guma ksantanowa to substancja pochodzenia naturalnego, która jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Należy do grupy środków zagęszczających i emulgatorów. W tym artykule znajdziesz istotne informacje na temat zastosowania gumy ksantanowej w kosmetyce. Jeśli interesuje Cię przygotowywanie własnych naturalnych produktów do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów, to koniecznie przeczytaj go do końca!
Czym jest guma ksantanowa?
Guma ksantanowa to substancja o naturalnym pochodzeniu, co jest bardzo istotne, jeśli chcesz tworzyć własne naturalne kosmetyki, które są lepiej tolerowane przez skórę niż preparaty pielęgnacyjne obfitujące w syntetyczne składniki. Gumę ksantanową otrzymuje się dzięki poddaniu kukurydzianego cukru działaniu bakterii Xanthomonas campestris. Co istotne, substancja ta powstaje z niemodyfikowanych genetycznie składników. Guma ksantanowa jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem odpornym na kwaśne środowisko. Nie szkodzi jej działanie enzymów i soli. Dobrze łączy się zatem ze składnikami o kwaśnym pH, np. z kwasami AHA.
Właściwości gumy ksantanowej
Aby lepiej zrozumieć, po co dodaje się gumę ksantanową do różnych produktów, warto dowiedzieć się więcej na temat tego, czym są emulgatory. Emulgatory to składniki, które są bardzo ważne zarówno w kosmetyce, jak i w przemyśle spożywczym. Pozwalają one połączyć składniki wodne i tłuszcze w jeden stabilny produkt, np. krem lub balsam. Dzięki nim uzyskuje się emulsję i chroni ją przed rozwarstwieniem. Guma ksantanowa jest emulgatorem oraz zagęszczaczem, a to oznacza, że dodatkowo dzięki swoim właściwościom żelującym poprawia ona właściwości aplikacyjne kosmetyków. Substancja ta nadaje lepkość produktom – i to już przy niskim stężeniu (0,5 – 2,0 %). Jej zaletą jest także to, że jest rozpuszczalna zarówno w ciepłej, jak i w zimnej wodzie. Przy stężeniu 0,9 - 1,0% tworzy gęsty, choć lejący się żel.
Guma ksantanowa dodana do fazy wodnej stanowi dobre podłoże dla ekstraktów wodno-glicerynowych czy na przykład witaminy C w żelowym serum. Z kolei jeśli połączy się ją z bazą detergentową, to zagęści ją i stworzy gęsty żel myjący.
Twórz własne kosmetyki z dodatkiem gumy ksantanowej!
Jak już wiesz, gumę ksantanową można dodać do fazy wodnej emulsji, gdy chce się uzyskać emulsję lub żel. Warto wiedzieć, że przed dodaniem do fazy wodnej, łączy się ją niekiedy ze skrobią kukurydzianą, owsianą albo glinkami. Gumę ksantanową można też wymieszać z gliceryną albo olejami i dopiero w kolejnym kroku dodać do fazy wodnej. To ułatwi wymieszanie składników! Do mieszania faz należy użyć blendera lub miksera. Przy stężeniu 0,9 - 1,0% tworzy gęsty ale lejący się żel.
Dzięki gumie ksantanowej przygotujesz między innymi żel bazowy do kosmetyków domowej roboty. Taki żel będzie półpłynnym podłożem kosmetycznym, w którym bez trudu rozpuścisz substancje czynne. Substancja ta nie rozleje się na skórze, tylko utworzy na jej powierzchni nietłustą powłokę ograniczającą nadmierną ucieczkę wody ze skóry.
Wypróbuj gumę ksantanową we własnych naturalnych kosmetykach DIY. Ta substancja jest w pełni bezpieczna i można ją stosować nawet w kosmetykach dla dzieci! Postaw jednak na produkt ze sprawdzonego źródła – znajdziesz go tutaj: https://ecospa.pl/guma-ksantanowa.
Pogoda bywa kapryśna – kliknij teraz i sprawdź prognozę, żeby nie dać się jej przechytrzyć!
Komentarze nie na temat są usuwane.