Garnki ze stali nierdzewnej vs. żeliwne – które wybrać?
Materiał promocyjny
Obok aluminium stal nierdzewna i żeliwo należą do najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych do wyrobu garnków czy patelni. Naczynia kuchenne produkowane zarówno z jednego, jak i drugiego surowca mają swoich zwolenników, którzy doceniają ich liczne zalety. Wybór jakich garnków będzie optymalny do Twojej kuchni? Poszukując najlepszych modeli, weź pod uwagę kilka aspektów użytkowania naczyń i odpowiedz sobie na pytanie, które z nich są dla Ciebie najważniejsze.
Dobra przewodność cieplna stali nierdzewnej i żeliwa
Zarówno stal nierdzewna, jak i żeliwo – wytwarzane na bazie stopu żelaza oraz węgla – bardzo dobrze przewodzi ciepło oraz gwarantuje jego równomierne rozprowadzenie po całej powierzchni naczynia. Dzięki temu można wygodnie podgrzewać potrawy do pożądanej temperatury i uniknąć przywierania jedzenia do dna garnka oraz przypalenia dania. Dodatkowo żeliwne naczynia kuchenne idealnie sprawdzają się do beztłuszczowego przygotowywania potraw. Natomiast – ze względu na to, że same są impregnowane tłuszczem – nie zaleca się ich wykorzystywania do podgrzewania wody do picia.
Trwałość garnków stalowych oraz modeli żeliwnych
Pod względem trwałości stal nierdzewna nie może się równać z żeliwem. Garnki żeliwne są praktycznie niezniszczalne, a ich wysoka odporność na uszkodzenia mechaniczne sprawia, że naczynia nie sposób obić. Garnki ze stali nierdzewnej nie należą do aż tak wytrzymałych, ale modele wyprodukowane z dobrej jakości surowca również przetrwają lata. Wiele ciekawych propozycji można znaleźć w ofercie marki Tefal – promocja na naczynia tego producenta to doskonała okazja, aby kupić dobrej jakości wyposażenie kuchni w atrakcyjnej cenie. Świetnym wyborem będzie zarówno patelnia Tefal, jak i zestawy garnków z serii Tefal Ingenio.
Czy naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej lub żeliwa wchodzą w reakcje z żywnością?
Podczas gotowania potraw zarówno garnki ze stali nierdzewnej, jak i żeliwa nie wchodzą w reakcje z żywnością. Natomiast jeśli poszukujesz modeli, w których zechcesz przechowywać gotowe dania, lepiej postaw na naczynia ze stali nierdzewnej. Nieemaliowane garnki żeliwne nie powinny być wykorzystywane do tego celu, gdyż żelazo może przenikać do żywności, co nada jej specyficzny metaliczny posmak. Pod tym względem naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej są bezpieczniejsze. Wykazując odporność także na niskie temperatury, idealnie nadają się do przechowywania potraw w lodówce. Nie są jedynie rekomendowane osobom uczulonym na nikiel bądź chrom, których domieszkę najczęściej zawiera stal nierdzewna.
Komfort użytkowania oraz pielęgnacja garnków stalowych i żeliwnych
Stal nierdzewna gwarantuje większy komfort użytkowania garnków przede wszystkim ze względu na lekkość tego surowca. Żeliwo jest znacznie cięższe, co powoduje, że garnek wyprodukowany z tego materiału i wypełniony produktami spożywczymi może mieć sporą wagę. Żeliwne modele naczyń są też mniej wygodne w pielęgnacji. O ile garnki ze stali nierdzewnej z powodzeniem można włożyć do zmywarki bądź (bez ryzyka zarysowań) wyczyścić za pomocą szczoteczki i ogólnie dostępnych detergentów, pielęgnacja modeli żeliwnych jest znacznie bardziej kłopotliwa. Potrawy często przywierają do ścianek naczynia, a ich resztki bywają trudne do usunięcia. Ponadto, aby tego typu garnki służyły przez lata, trzeba je regularnie konserwować olejem.
Dziękujemy za Twoją obecność. Obserwuj nas w Wiadomościach Google, aby być na bieżąco.