Francuskie przekąski na zimno: zaskocz swoich gości smakołykami prosto z Paryża
Materiał promocyjny

Odwiedziny gości to okazja nie tylko do rozmów, wymiany doświadczeń i spędzania czasu w miłej atmosferze, ale także do spróbowania swoich sił z nowymi przekąskami. Jeżeli chcesz zaskoczyć rodzinę, znajomych lub przyjaciół wyjątkowymi smakołykami prosto z Francji, koniecznie wypróbuj poniższe propozycje!
Tartaletki z ciasta francuskiego
Ta francuska przekąska to idealna propozycja na spotkanie w gronie znajomych, imprezę urodzinową czy wizytę rodziny. Do wykonania tartaletek potrzebujesz przede wszystkim ciasta francuskiego, sosu pomidorowego, a także dodatków, które możesz dowolnie dobrać. Cudownie sprawdzi się wariant z pomidorami, oliwkami i startym serem (np. parmezanem). Smakowite okaże się także Tartaletki z pieczarkami, plastrami ulubionej wędliny czy kawałkami cukinii w roli głównej. Wszystkie potrzebne składniki możesz odnaleźć w okazyjnych cenach w gazetkach Lidl na Gazetkowo.pl. Niezależnie od wybranej wersji, z pewnością pozytywnie zaskoczysz swoich gości, a francuskie tartaletki podbiją ich podniebienia.
Francuskie tosty
Tosty po francusku sprawdzą się zarówno w charakterze przekąski i przystawki, jak i kolacji czy śniadania. Wyśmienicie smakują na ciepło, ale z powodzeniem możesz je serwować również na zimno. Danie to różni się od klasycznych tostów tym, że kromki przed smażeniem zanurza się w jajeczno-mlecznej masie, dzięki czemu są niebywale miękkie, puszyste i smakowite. Tego typu przekąskę możesz podawać z masłem orzechowym, marmoladą czy konfiturą owocową – na przykład truskawkową czy wiśniową. Dla miłośników słonych smaków idealną opcją będą tosty z serem, szynką i pieczarkami bądź też z pastą warzywną.
Sałatka z panierowanym serem camembert
Ser camembert pochodzi z Normandii, z pewnością nie może go więc zabraknąć wśród przekąsek francuskiej kuchni. Możesz zaskoczyć gości wyjątkowym połączeniem, jakim będzie sałatka z panierowanym camembertem, żurawiną i czerwonymi pomidorkami cherry. Bazę tego dania stanowi mix sałat, woda i olej bądź jogurt. Z powodzeniem możesz doprawić całość sosem ziołowym, a także czerwoną cebulką i ulubionymi przyprawami. Taka sałatka to idealne rozwiązanie na przystawkę, letniego grilla ze znajomymi czy spotkanie w gronie rodziny.
Francuskie rożki z owocami morza
Francja często kojarzy się z owocami morza, za którymi nie wszyscy przepadają. Jednakże wspaniale prezentujące się rożki z krewetkami i paluszkami krabowymi surimi z pewnością przypadną do gustu Twoim gościom, zaskakując niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Chociaż najlepiej smakują na ciepło, możesz również podawać je w wariancie na zimno, na przykład z ulubionym sosem. Do przyrządzenia tej smacznej przekąski będziesz potrzebować wymienionych wcześniej owoców morza, a także ciasta francuskiego, ciasta do spring rollsów i szpinaku. Całość możesz doprawić czosnkiem, cebulą i innymi przyprawami wedle uznania.
Sałatka francuska
Sałatka francuska to niezwykle prosta, a przy tym wykwintna i elegancko prezentująca się potrawa, idealna jako przekąska czy przystawka przed daniem głównym. Jej bazę stanowi makaron i mix sałat, a głównymi dodatkami są pomidorki cherry, oliwki, jajka i kiełki – brokułu, lucerny, rzodkiewki bądź fasoli mung, w zależności od gustu i preferencji. Świetnie sprawdzą się także kapary czy anchois. Ta francuska sałatka idealnie komponuje się z chlebem czosnkowym i białym winem.
Pogoda bywa kapryśna – kliknij teraz i sprawdź prognozę, żeby nie dać się jej przechytrzyć!
Komentarze nie na temat są usuwane.