Czym jest autoklaw spożywczy i jakie jest jego zastosowanie
Materiał promocyjny

Gdyby nie autoklaw, przemysł spożywczy wyglądałby zupełnie inaczej. Większość z nas kompletnie nie zdaje sobie sprawy z jego istnienia, lecz bez tego typu rozwiązań... na świecie już dawno zapanowałby głód. Ale jak działa autoklaw spożywczy? Dlaczego jest tak cenny dla gospodarki żywieniowej? Porozmawiajmy o tym przez chwilę.
Sprzęt do sterylizacji produktów spożywczych
Najkrócej mówiąc, autoklaw spożywczy służy do termicznej obróbki i sterylizacji artykułów spożywczych. Dzieje się to poprzez osiągnięcie wysokiej temperatury, co z kolei ma miejsce dzięki izolacji produktów od warunków zewnętrznych oraz odpowiedniego poziomu ciśnienia. W związku z tym konstrukcja autoklawu musi być solidna. To zatem urządzenie cylindryczne o grubych ściankach. Jest hermetyczne i posiada własny układ blokad oraz rygli, żeby zapewnić jak najlepsze warunki procesów zachodzących wewnątrz, gdzie temperatura sterylizacji osiąga nawet 120 st. C.
Osiągnięcie dobrych warunków w autoklawie spożywczym pozwala na przeprowadzenie następujących spożywczych procesów: pasteryzacja i tyndalizacja. Pierwszy z nich to tak naprawdę technika konserwacji znana ludzkości od stuleci. Dzięki zastosowaniu wysokiej temperatury eliminuje się zagrożenie ze strony drobnoustrojów, grzybów czy enzymów. Jednocześnie pożywienie zachowuje pełnię wartości odżywczych. W autoklawie spożywczym dochodzi więc do zabezpieczenia zawartości przed pałeczką jadu kiełbasianego, chociażby, co stanowczo wpływa na zdatność do spożycia, jaką musi cechować się żywność w dobie przeludnienia i kryzysów ekonomicznych. Tyndalizacja zaś pozwala na konserwowanie jedzenia w puszkach.
Autoklaw przemysłowy dla samodzielnych wytwórców wyrobów mięsnych
Autoklawy przemysłowe to urządzenia, które zostały wręcz stworzone na potrzeby producentów wyrobów mięsnych. Wieprzowina, drób, wędliny... nie ma znaczenia. Zresztą, to samo można powiedzieć o przetworach rybnych. W przemyśle temperatura pasteryzacji wynosi 70-115°C, czyli mniej niż w przypadku sterylizacji. Dokładną wartość określa się poprzez pH i kwasowość danego rodzaju żywności, który ma podlegać pasteryzacji. Bardzo istotne jest zatem mapowanie temperatury w autoklawie. Wymaga to i fachowej wiedzy, i doświadczenia. W związku z tym przedsiębiorcy zainteresowani obsługą takich urządzeń, muszą przeszkolić swój personel lub zlecić tego typu zadania ekspertom. Trzeba pamiętać, że chodzi tu nie tyle o ustawienie parametrów procesu, co również testy oraz wzorcowanie czujników. A gdzie znaleźć specjalistów w tej dziedzinie? Wystarczy wejść na stronę https://bnt-sigma.pl/.
Pogoda bywa kapryśna – kliknij teraz i sprawdź prognozę, żeby nie dać się jej przechytrzyć!
Komentarze nie na temat są usuwane.