Cynk organiczny - właściwości i występowanie
Materiał promocyjny

Cynk organiczny to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w naszej diecie. Cynk wykazuje właściwości wpływające praktycznie na cały organizm, a w szczególności na stan włosów, skóry i paznokci. Nie każdy jednak wie, że niedobory cynku mogą osłabiać odporność, a nawet zaburzać prawidłowy rozwój i wzrost dzieci czy utrudniać gojenie się ran. Sprawdź właściwości cynku, o których nie miałeś pojęcia i dowiedz się, w jakich produktach spożywczych jest go najwięcej!
Cynk organiczny – właściwości
Cynk jest metalem występującym w organizmie w śladowych ilościach, jednak jego rola jest ogromna. Cynk organiczny uczestniczy w syntezie białek, RNA i DNA, więc jest niezbędny do prawidłowego rozwoju człowieka już podczas życia płodowego. Cynku nie powinno zabraknąć szczególnie kobietom w ciąży oraz wszystkim paniom, ponieważ ten pierwiastek wpływa na zachowanie prawidłowego cyklu menstruacyjnego oraz płodności, a młodzieży zapewnia prawidłowy rozwój narządów płciowych.
Cynk organiczny ma liczne właściwości, a ich lista jest bardzo długa, m.in.:
- wpływ na odporność – jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, choć nie tylko;
- cynk obniża poziom cholesterolu;
- zwiększa przyswajanie witamin, pogłębiając tym samym ich działanie;
- cynk bierze udział w procesie gojenia ran, zapobiega podrażnieniom oraz poprawia kondycję skóry, dlatego jest częstym składnikiem witamin dla kobiet;
- wzmacnia włosy i paznokcie;
- ma istotne znaczenie dla układu kostnego, dlatego też łagodzi objawy osteoporozy i innych dolegliwości związanych z narządem ruchu;
- cynk wpływa na prawidłowe funkcje układu rozrodczego także u mężczyzn, pobudzając działanie prostaty;
- wpływa na pracę trzustki i grasicy;
- wspiera leczenie cukrzycy;
- wspomaga funkcje tarczycy;
- wpływa na prawidłowe odczuwanie smaku;
- usprawnia procesy myślenia i koncentrację;
- jako związek antyoksydacyjny wspomaga oczyszczanie organizmu;
- wpływa na dobre samopoczucie, zwłaszcza u osób skłonnych do depresji;
- ze względu na właściwości gojące jest stosowany przy leczeniu zmian skórnych, takich jak łuszczyca i trądzik;
- wspomaga leczenie hemoroidów oraz choroby wrzodowej.
Niedobory cynku – objawy
Niedobory cynku zdarzają się stosunkowo często, ponieważ pierwiastek występuje w pokarmach rzadko zjadanych, a ponadto jego wchłanianie często bywa utrudnione. Na niedobory cynku szczególnie narażone są osoby, u których zapotrzebowanie na cynk jest większe lub u których występują czynniki mogące zmniejszać przyswajanie pierwiastka, a są to:
- kobiety w ciąży;
- osoby aktywne fizycznie,
- seniorzy,
- dzieci w okresie wzrostu,
- osoby nadużywające alkohol,
- osoby będące na diecie odchudzającej.
Zdarza się, że w wyniku niskiego poziomu cynku, przez pogorszenie smaku i węchu, mamy niechęć do jedzenia. Często do objawów dochodzi suchość w ustach i nadmierne zmęczenie, a nawet obniżone libido. Osoby z niedoborem cynku organicznego są podatne na częste infekcje oraz choroby skóry. Również pogorszenie pamięci i trudności w skupieniu uwagi mogą wynikać z niedoboru cynku.
Niski poziom cynku skutkuje także pogorszeniem wyglądu zewnętrznego, co objawia się nadmiernym wypadaniem włosów, łamliwością paznokci oraz skłonnością do wyprysków i nadmiernego wysuszenia skóry.
Występowanie cynku organicznego
Cynk organiczny jest związkiem, który do organizmu dostarczamy wraz z pożywieniem. Choć w ludzkim ciele znajduje się zaledwie 1,5-2,2 g cynku, w codziennej diecie nie należy zapominać o produktach z jego zawartością.
Cynk organiczny znajdziemy w produktach, takich jak np.:
- małże, ostrygi, sardynki;
- wątroba cielęca;
- pestki dyni;
- nasiona słonecznika;
- migdały;
- kasza gryczana;
- kakao i gorzka czekolada;
- jajka.
Komentarze nie na temat są usuwane.